Wednesday, March 19, 2014

Ayam Percik Halia Pedas

Ayam Percik Halia Pedas
Resepinya:-
  • 1/2 ekor ayam-potong ikut suka
  • 5 sb kicap cair
  • 2 sb gula
  • 1 sb minyak
  • 1 batang serai-dititik
  • Bahan utk dikisar:
  • 4 inci halia
  • 6 ulas bwg putih
  • 1-2ulas bawang merah besar
  • 2 sb serbuk.lada hitam(gunakan yg biji n blend)
  • 2 sb serbuk kunyit
  • 4 tangkai lada merah
  • 5 - 10 biji cili padi (ikut suka)

Cara-cara memasak:-

  1. Perap ayam dengan bahan kisar dan kesemua bahan lain selama 1-2jam ( lama pun tak ape)
  2. Masukkan ayam yg telah diperap kedalam periuk dan masak seketika sehinggan ayam separuh masak n sesuaikan rasa.  Kluarkan ayam dan masakkan kuah sehingga pekat.
  3. Bakar ayam diatas kuali non stick atau guna pemanggang ajaib.  Bakar sehingga masak. Sebelum balikkan ayam.blh lah di letakkan rempah yg dipekatkan tadi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.