Kuih Keria

Kuih Keria
Bahan-bahannya:-
  • 250gm keledek (kuning, oren atau ungu) - direbus dan dilenyek
  • 80gm tepung gandum
  • 1/2 s/k garam
  • 80gm gula 
  • 3 s/b air
  • Minyak untuk mengoreng

Cara-cara membuatnya:-
  1. Ambil keledek, garam dan tepung digaul rata, uli sehingga rata.
  2. Bentukkan bulat-bulat. 
  3. Simpan peti sejuk (jika tidak mahu letak dipeti sejuk pun boleh juga, tambahkan sedikit tepung semasa menguli, saya letak dipeti sejuk kerana adunan sedikit lembut-tak suka byk tepung).  Ambil adunan keria tadi dan bentuk seperti membuat donut. 
  4. Bila hendak digoreng panaskan kuali dengan api yang sederhana besar dan goreng sehingga keria tenggelam.  Goreng sehingga kekuningan kedua belah kuih tadi, angkat dan toskan.
  5. Untuk membuat gulanya, masukkan gula dan air, kacau dan panaskan kuali/periuk dan masak sehingga gula larut dan berbuih.  Masukkan kesemua keria tadi dan kacau sebentar sehingga kelihatan gula bertali-tali dan tutup api, teruskan mengacau sehingga gula menjadi keras dan kering menyelaputi kuih keria tadi.  Boleh diangkat dan sedia untuk dihidangkan....:)