Acar Tumis


Resepinya:-
  • 1 biji lobak merah - dihiris panjang
  • 2 biji timun - dibuang empulurnya dan dipotong panjang
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 4 biji bawang kecil - dibelah dua
  • 2 biji lada merah - dibelang 4
  • 1 sb biji sawi
  • 1 senduk kuah besar lada kering kisar
  • Tomato sos - secukupnya
  • Cili sos - secukupnya
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara2 memasaknya:-
  1. Panaskan kuali dgn minyak dan tumiskan bawang putih, setelah naik bau masukkan lada kering dan tumis sehingga garing.
  2. Setelah itu masukkan tomato sos, cili sos, biji sawi, gula dan garam secukup rasa.
  3. Setelah itu masukkan bawang merah, lobak merah dan timun. Kacau rata sebentar sahaja dan boleh lah diangkat.