Wednesday, April 2, 2014

Bubur Oat Kurma Ikan Bilis


Resepinya:
6 sb quaker oat-rendam dengan air panas dan lobak merah yg dihiris, ketepikan (blh makan untuk 2 orang)
1 mangkuk kecil ikan bilis - dicuci dan di goreng garing
*1/2 biji bawang merah-hiris
*1 bj bwg putih-cincang
*2 biji lada merah - dihiris serong
Sedikit minyak zaitun/sun flower or planta
1 kiub ayam 
1 sb rempah kurma
*5 biji cili padi-diketuk
Lobak merah - dihiris panjang
Sayur kesukaan (optional)
Jus limau secukupnya
Daun bawang
Sedikit air

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan kuali dan tumis yg bertanda * hingga bwg kuning
2. Masukkan rempah kurma dan tumis seketika.
3. Masukkan1 cawan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan perencah maggie dan sayur.
5. Setelah siap tuangkan ke dalam mangkuk yg berisi oat yg telah kembang dan taburkan daun bawang. Perahkan sesikit jus limau dan taburkan ikan bilis....

Tip:
1.Klu xnak letak perencah blh letak garam n sedikittttt gula bersama sedikit perahan lemon.
2. Kalau terlalu pekat blh tambahkan sedikit air panas.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.