Resepinya:-
3 cawan pulut - direndam 30min dan ditoskan
1/2 keping ragi - ditumbuk untuk menghancurkan
Bekas yg bertutup
Tapis air
Towel/ kain
Cara2 membuatnya:-
1. Masukkan pulut ke dalam bekas dan masukkan air,
pastikan air separas dengan pulut tersebut dan kukus sehingga pulut masak
2. Setelah masak, keluarkan dan ratakan ke atas dulang
dan biarkan sejuk (kalau nak cepat boleh ketakkan dibawah kipas)
3. Pastikan pulut
benar-benar sejuk. Masukkan ragi yang
telah ditumbuk ke dalam tapis air dan ratakan ragi ke atas pulut tapi, setelah
rata kesemua bahagian, terbalikkan pulut dengan menggunakan sudu dan tabur lagi
keseluruhan pulut.
4. Setelah itu,
masukkan pulut kedalam bekas bertutup danbalutkan dengan kain/towel dan simpan
dia tempat yg gelap (saya letak di dalam almari). Setelah dua hari baru boleh dibuka untuk
dimakan.....