Wednesday, May 21, 2014

Daging Dendeng Barlada


Resepinya:
Daging - di rebus dan dihiris ikut suka
Lada merah & sedikit cili padi - di kisar
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Kunyit*
Jus limau
Kicap manis
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit

Cara-cara memasak:-
1. Ambil daging yang telah direbus, masukkan 1 sb minyak, sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit, gaul dan diperap seketika.
2. Goreng daging yang telah diperap tadi sehingga sedikit garing.
3. Gunakan minyak bekas goreng tadi. Kisarkan bahan yang bertanda (*) dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.
4. Setelah itu tumiskan lada yang telah di kisar tadi dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.
5. Setelah itu masukkan daging, jus limau, kicap manis dan garam secukup rasa. Kacau rata sehingga sedikit kering.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.