Ikan Terubuk Masin Goreng Lada


Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ikan terubuk masin - dicuci, dibuang sisik dan direndam selama 30 minit
  • Tepung jagung secukupnya
  • 3 biji lada merah - dihiris bulat
  • 3 biji lada hijau - dihiris bulat
  • 1 biji bawang merah - dihiris 
  • 1 biji bawang putih - diketuk
  • Sedikit belacan
  • Sedikit asam jawa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:-


  1. Ambil ikan yang telah direndam tadi dan dipotong.  Gaulkan bersama tepung jagung sehingga rata, setelah itu di goreng sehingga kekuningan, ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan tumiskan lada merah, lada hijau, bawang merah dan bawang putih sehingga layu.  Setelah layu masukkan air asam yang telah diramaskan dengan belacan.
  3. Setelah kering, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.