Kuih lopez

Resepinya:
Untuk lopez:-

  • 3 cawan beras pulut - cuci dan direndam minimun selama 1/2 jam
  • 2 cawan santan ( dari 1 kotak kecil santan + air)
  • 1 cawan air pandan (rebuskan air bersama daun pandan atau kisarkan daun pandan bersama air dan perah untuk mendapatkan airnya)
  • Pewarna hijau secukupnya
  • 1/2 sk garam
  • Kelapa parut + sedikit garam (dikukus sebentar jika suka)

Cara cara memasak:
1. Masukkan semua bahan di atas kecuali kelapa parut dan masak didalam periuk nasi.  Setalah masak, keluarkan dan dikukus selama 10 minit.  
2. Keluarkan dan terapkan ke dalam mana mana acuan kegemaran.  
3. Sebelum menerap adalah lagi elok di alas dengan plastik ke dalam acuan, letakkan pulut dan tekan sehingga padat.  Keluarkan dan gaulkan dengan kelapa parut.

Untuk air gula:-
  • 1 buku gula melaka
  • 2 helai daun pandan - diikat
  • Air secukupnya

Cara cara membuatnya:-
1. Masakkan bahan di atas sehingga gula larut.  Setelah masak, gula tersebut ditapis dan bolehlah dimakan bersama lopez tadi.