Friday, August 8, 2014

Popia Goreng Telur Puyuh


Bahan-bahannya:-
Popia
  • 1 paket kulit popia (size kecil)
  • Sedikit Udang basah - dipotong kecil
  • 1 batang karot - dipotong memanjang
  • 1 biji sengkuang - dipotong memanjang
  • Taugeh
  • 1 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk
  • 2 sudu besar udang kering - ditumbuk
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Telur puyuh secukupnya - direbus dan dikopek kulitnya
Cara-cara memasak:-
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing
  2. Setelah garing, masukkan udang kering dan udang, kacau udang masak.
  3. Setelah itu masukkan karot, sengkuang, perasa gula secukupnya, masak untuk beberapa minit.  Akhir sekali masukkan taugeh.
  4. Angkat dah diletakkan kedalam tapis untuk toskan minyak dan air yang berlebihan sebelum digulung dengan kulit popia.
  5. Setelah sejuk, boleh lah digulung dengan meletakkan sebiji telur puyuh dan untuk melekatkan bahagian akhir kulit tersebut, sapukan dengan 'gam' (bancuhkan tepung dan sedikit air).
Sos
Bahan-bahannya:-
  • Cili sos secukupnya
  • Tomato sos secukupnya
  • Garam dan gula secukupnya
Bahan untuk dikisar
  • 7 biji lada merah
  • 5 biji bawang putih
  • 5 biji cili padi
Cara-cara memasak:-
  1. Masukkan bahan kisar dan cili sos, tomato sos, garam dan gula secukupnya kedalam periuk dan masak sehingga mendidih dan pekat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.