Bahan-bahannya:-
Popia
- 1 paket kulit popia (size kecil)
- Sedikit Udang basah - dipotong kecil
- 1 batang karot - dipotong memanjang
- 1 biji sengkuang - dipotong memanjang
- Taugeh
- 1 biji bawang merah - ditumbuk
- 2 biji bawang putih - ditumbuk
- 2 sudu besar udang kering - ditumbuk
- Sedikit gula
- Garam secukup rasa
- Telur puyuh secukupnya - direbus dan dikopek kulitnya
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing
- Setelah garing, masukkan udang kering dan udang, kacau udang masak.
- Setelah itu masukkan karot, sengkuang, perasa gula secukupnya, masak untuk beberapa minit. Akhir sekali masukkan taugeh.
- Angkat dah diletakkan kedalam tapis untuk toskan minyak dan air yang berlebihan sebelum digulung dengan kulit popia.
- Setelah sejuk, boleh lah digulung dengan meletakkan sebiji telur puyuh dan untuk melekatkan bahagian akhir kulit tersebut, sapukan dengan 'gam' (bancuhkan tepung dan sedikit air).
Sos
Bahan-bahannya:-
- Cili sos secukupnya
- Tomato sos secukupnya
- Garam dan gula secukupnya
- 7 biji lada merah
- 5 biji bawang putih
- 5 biji cili padi
Cara-cara memasak:-
- Masukkan bahan kisar dan cili sos, tomato sos, garam dan gula secukupnya kedalam periuk dan masak sehingga mendidih dan pekat.