Resepi Ayam Percik Pantai Timur
Bahan untuk merebus ayam:
- 1 ekor ayam
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 keping asam keping
- Sedikit garam
- Air untuk merebus
Bahan-bahan untuk kuah:
- 2 biji bawang merah besar*
- 4 biji bawang putih*
- 3 inci Halia*
- 6 batang serai*
- 2-3 keping asam keping
- 1 kotak kecil santan
- Garam dan gula secukup rasa
- Dari bahan merebus ayam, kisarkan bawang putih dan halia dan lumurkan pada ayam.
- Masukkan kesemua kedalam periuk bersama air, asam keping dan garam dan rebus sehingga masak. Ketepikan
- Kisar bahan-bahan untuk kuah, masukkan santan, sedikit air, gula, garam dan asam keping. Masak sehingga pekat.
- Bakar/ grill ayam, sapukan kuah ke atas ayam setelah kuah meresap, terbalikkan dan sapukan lagi kuah di bahagian sebelahnya.