Sunday, January 4, 2015

Caramel Popcorn

Caramel Popcorn
Resepinya:
  • 1/2 cawan jagung - dicuci dan dikeringkan
  • 2 sb butter
  • 1 sb minyak jagung/ masak
  • 1 sk garam
Cara-caranya:
  1. Panaskan periuk (gunakan api sederhana) yg boleh ditutup dengan butter n minyak, setelah panas masukkan 2 biji jagung, jika jagung telah
    meletus baru masukkan keseluruhan jagung tersebut,
    kacau rata dan tutup. Biarkan jagung meletus sehingga senyap dalam masa yg sama goyang-goyangkan periuk utk pastikan keseluruhan jagung meletus.
  2. Setelah masak, tutup api dan tuangkan ke dalam mangkuk/ bekas. (Sebelum itu sapukan keseluruhan mangkuk/bekas dengan minyak, utk memudahkan mencuci caramel yg melekat). Ketepikan.
Resepi Caramel


  • 1 cawan gula perang
  • 4 sb butter
  • 1 1/2 sk garam
  • 2 sb madu (optional)
  • 1 1/2sk esen vanila
  • 1 1/2sk baking soda
Cara-caranya:


  1. Dengan menggunakan api yg sederhana kecil, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk, kacau dan biarkan sehingga mendidih dan gula larut.
  2. Setelah mendidih, masukkan esen vanila dan baking soda, kacau rata, asunan akan mengembang dan tutup api.
  3. Tuangkan adunan caramel ke dalam bekas popcorn dan kacau rata.
    Langkah untuk menggaringkan popcorn: keluar kan popcorn dan letakkan ke atas tin/ bekas pembakar, alaskan dengan kertas minyak, ratakan dan bakar ke dalam oven dengan susu 160c selama 45 minit. Kacau setiap 10 min. Jika
    menggunakan microwave set kan HIGH selama 1.5 minit, kacau pada setiap 15 saat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.