Sunday, January 4, 2015

Magelek

Magelek
Resepinya:
  • 1 cawan kacang dal - dicuci dan di rendam lebih kurang 4 jam dan ditos
  • 3 batang cili kering - di gunting halus
  • Beberapa helai daun kari - dihirs halus
  • 1/2 biji bawang merah besar - dipotong dadu
  • 1 sk jintan manis
  • 2 sb perasa maggie
Cara-cara membuatnya:
  1. Kisarkan kacang dal, jgn campurkan air, gunakan
    pengisar kering, tak perlu terlalu halus.  
  2. Campukan kesemua bahan dan kepal-kepalkan dan leperkan.  Letakkan di atas kertas minyak atau pinggan/bekas yg telah disapu dengan minyak untuk elakkan dari melekat.
  3. Panaskan kuali dengan api sederhana sehingga panas
    dan masukkan magelek tadi bersama daun kari dan masak sehingga kekuningan.  Angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.