![]() |
Mee Teow Goreng Kerang |
Resepinya:
- 4 bj bawang putih -diketuk n cincang
- Paste lada kering secukupnya
- *Cili sos
- *Sos tiram
- *Kicap manis
- 1 kg Mee teow
- Kerang secukupnya
- Udang secukupnya - buang kepala dan separuh kulit, cuci dan rebus kulit n kepala udang (air rebusan ini untuk membasah mee)
- Fish ball - dibelah dua
- Taugeh secukupnya
- Daun kucai - dipotong pjg2
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bwg putih, setelah naik bau masukkan paste lada kering dan tumis sehingga garing. Masukkan semua bahan yg bertanda (*). Tumis lagi.
- Masukkan kerang, fish ball dan tuangkan sedikit air rebusan dan biarkan sehingga mendidih dan pekat semula/sehingga kerang masak.
- Masukkan udang.Masukkan mee, taugeh, kucai dan kacau rata.
- Masukkan air rebusan ikut citarasa nak basah mcmana, kacau sehingga mendidih, sesuaikan rasa dengan 3 bahan (*), tidak perlu letak garam dan bolehla diangkat untuk dihidangkan.