Skip to main content
|
Pulut Panggang |
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat pulut:
- 1 kg beras pulut - di cuci dan direndam selama 3 jam
- 3 cawan santan
- secubit garam
- Daun pisang secukupnya - di lap dan di alurkan di atas api supaya lembut dan dipotong segiempat tepat.
- Stapler
Cara-cara membuatnya:
- Toskan beras pulut dan kukus selama 30 min, keluarkan dan campurkan dengan santan dan garam. Kukus lagi sehingga masak.
Bahan-bahan untuk serunding ikan:
- 1 kg ikan mata besar/ kembung
- 4 keping asam keping
- 2 cawan santan pekat
- 8 biji bawang merah*
- 1 inci halia*
- 1 sudu besar lada hitam biji*
- Garam dan gula secukup rasa
- Serbuk perasa jenama maggie - jika suka
Cara-cara membuatnya:
- Bersihkan ikan dan rebus bersama 2 keping asam keping dan sedikit garam sehingga masak. Setelah itu toskan, bila sejuk buangkan tulang ikan.
- Tumbukkan ikan tersebut/ dikisar
- Kisarkan bahan yang bertanda (*).
- Masukkan ke semua bahan yang dikisar, ikan, santan, garam, gula, perasa dan lebihan asam keping ke dalam periuk/ kuali dan masak sehingga kering berderai seperti serunding.
- Isikan pulut ke atas daun pisang, leperkan pulut dan letakkan serunding di atasnya dan balut, staple.
- Bakar/ grill kan ke atas kuali.