Friday, January 16, 2015

Spegeti olio

Spageti Olio
Resepinya:
  • 1 paket spageti - direbus sehingga masak, di tos dan letakkan 2 sb minyak zaitun/jagung etc.
  • 1 biji bawang kuning - di potong dadu
  • 2 biji bawang putih - di cincang
  • Minyak zaitun/ jagung etc untuk menumis
  • 1/2 kg udang - dibuang kulit   } direbus
  • 1/2 kg sotong - dibuang kulit  }
  • Daging cincang secukupnya
  • 1 biji capsicum kuning - di potong dadu
  • 1 biji capsicum merah - di potong dadu
  • Sayur brokoli secukupnya
  • 3 sudu besar Perasa Knor/ secukupnya
  • Chilli flakes
  • Parsly flakes
Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak, tidak perlu sehingga minyak panas, masukkan bawang dan bawang putih, tumis sehingga wangi dan masukkan daging cincang, setelah daging agak masak masukkan capsicum, brokoli, perasa, chilli dan parsly flakes dan kacau sebentar.
  2. Masukkan 1-2 cawan air rebusan, setelah mendidih masukkan udang, sotong dan spageti. Kacau rata dan sesuai kan rasa dengan garam jika perlu.
  3. Akhir sekali sebelum di angkat, tuangkan sedikit lagi minyak zaitun/ jagung untuk mencantikkan lagi hidangan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.