Rendang Daging 2

Buahan-bahannya:

  • 1 kg daging - di potong kiub
  • 1 kg santan
  • Pes lada kering - ikut kepedasan masing²
  • 2 biji bawang besar merah*
  • 4 biji bawang putih*
  • 3 batang serai*
  • 1 inci lengkuas*
  • 2 inci halia*
  • 2 inci kunyit*
  • 3 sb kerisik
  • Air asam jawa/asam keping
  • Gula merah secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Daun kunyit - dihiris rampai
  • Daun limau purut - dibuang urat tengah
Bahan untuk di sangai dan dikisar:
  • 2 sb ketumbar biji
  • 1 sb jintan halus
  • 1 sb jintan kasar

Cara-cara membuatnya:
  1. Tumiskan bahan (*) dan pes lada kering, tumis seketika dan masukkan daging kacau sehingga mendidih dan gunakan api sederhana kecil.  Masak sehingga air daging kering.
  2. Setelah itu masukkan santan, air asam jawa/asam.keping.  Masak sehingga separa kering, masukkan kerisik dan biar kan sehingga kering, daun kunyit dan daun limau purut.  Setelah itu sesuaikan rasa dan boleh di hidangkan. 
Nota: 
1. Jumlah masa memasak daging lebih kurang 2 jam 15 min utk mendapatkan daging yg empuk dan lembut.
2. Rendang akan lebih sedap jika dikeringkan lagi keesokkan harinya, jadi utk masak pada hari pertama jangan terlalu kering sangat.