Thursday, May 26, 2016

Rendang Daging 2

Buahan-bahannya:

  • 1 kg daging - di potong kiub
  • 1 kg santan
  • Pes lada kering - ikut kepedasan masing²
  • 2 biji bawang besar merah*
  • 4 biji bawang putih*
  • 3 batang serai*
  • 1 inci lengkuas*
  • 2 inci halia*
  • 2 inci kunyit*
  • 3 sb kerisik
  • Air asam jawa/asam keping
  • Gula merah secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Daun kunyit - dihiris rampai
  • Daun limau purut - dibuang urat tengah
Bahan untuk di sangai dan dikisar:
  • 2 sb ketumbar biji
  • 1 sb jintan halus
  • 1 sb jintan kasar

Cara-cara membuatnya:
  1. Tumiskan bahan (*) dan pes lada kering, tumis seketika dan masukkan daging kacau sehingga mendidih dan gunakan api sederhana kecil.  Masak sehingga air daging kering.
  2. Setelah itu masukkan santan, air asam jawa/asam.keping.  Masak sehingga separa kering, masukkan kerisik dan biar kan sehingga kering, daun kunyit dan daun limau purut.  Setelah itu sesuaikan rasa dan boleh di hidangkan. 
Nota: 
1. Jumlah masa memasak daging lebih kurang 2 jam 15 min utk mendapatkan daging yg empuk dan lembut.
2. Rendang akan lebih sedap jika dikeringkan lagi keesokkan harinya, jadi utk masak pada hari pertama jangan terlalu kering sangat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.