Resepi Bubur Lambuk
Bahan-bahannya:
- 2 cawan beras - dicuci dan ditoskan
- 400gm daging - dipotong dadu kecil
- 10 biji bawang kecil - dihiris
- 3 biji bawang besar *
- 5 biji bawang putih *
- 2 inci halia *
- 1 paket kecil rempah penumis
- 2 sb penuh rempah kurma
- 2 sb penuh serbuk Sop
- 1 sb lada putih biji *
- 1 sb lada hitam biji *
- 1ยฝ sb ketumbar*
- 1ยฝ sb jintan manis*
- 1 mangkuk kecil kacang kuda - direndam 30 min
- 2 mangkuk sayur campur
- Seikat kangkung - ambil daunnya sahaja
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 2 kiub daging
- Perasa serbuk daging secukupnya
Cara-cara memasaknya:
- Kisarkan bahan yg bertanda (*). Panaskan Minyak dan tumis rempah penumis dan bawang yg telah dihiris sehingga kekuningan, setelah itu masukkan yg dikisar, yumis sehingga garing.
- Satukan rempah kurma dan sop dengan sedikit air sehingga menjadi pes. Masukkan ke dalam periuk tadi dan tumis sehingga garing, setelah itu masukkan daging, beras, kacang kuda beserta air.
- Masak sehingga nasi separuh kembang.
- Setelah Itu masukkan sayur campur dan teruskan masak sehingga beras kembang. Masukkan kangkung, garam dan serbuk perasa.
<~~~~~>
Jika menggunakan periuk tekanan noxxa.
- Gunakan mode STIR FRY dan tumis bahanยฒ dan rempah sehingga garing dan masukkan daging, beras, kacang kuda dan air, kacau rata dan masak menggunakan mode HP selama 20 minit.
- Setelah itu masukkan sayur campur dan tekan mode HP selama 5 minit.
- Setelah itu masukkan sayur kangkung dan sesuaikan rasa.
- Jika hendak bubur yg pekat, gunakan mode STIR FRY dan kacau bubur sehingga tekstur yg dikehendaki. Hidangkan dengan taburan bawang goreng
#noxxa