Kek Pisang ni mudah baik kukus atau pun bakar, semua org blh buat.
Resepinya:
โก๏ธ1 cawan minyak - butter di cairkan/minyak masak (saya buat separuhยฒ)
โก๏ธ4 biji telur gred B
โก๏ธ1 cawan gula halus
โก๏ธ1 sudu lemon juice dan lemon zest
โก๏ธ1 sudu kecil esen pisang
โก๏ธ1 cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil bikarbonat soda (di ayak)
โก๏ธ1 cawan pisang
โก๏ธ1 cawan minyak - butter di cairkan/minyak masak (saya buat separuhยฒ)
โก๏ธ4 biji telur gred B
โก๏ธ1 cawan gula halus
โก๏ธ1 sudu lemon juice dan lemon zest
โก๏ธ1 sudu kecil esen pisang
โก๏ธ1 cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil bikarbonat soda (di ayak)
โก๏ธ1 cawan pisang
โก๏ธChoc rice secukupnya
โก๏ธChoc chips secukupnya
โก๏ธWalnut di cincang secukupnya
โก๏ธChoc chips secukupnya
โก๏ธWalnut di cincang secukupnya
Caraยฒ memasak:
โ Blendkan
Telur, gula, butter, esen, lemon dan lemon zest
โ Ayak tepung dan masukkan adunan yg telah di blend tadi
โ Kemudian masukkan pisang, choc rice, choc chip dan walnut
โ Masukkan ke dalam bekas yg di sapu dengan butter dan bakar
๐Panaskan oven 170ยฐ
๐Masak selama 60 mins
(160ยฐ utk 30 min, reduce suhu 150ยฐ utk 20 min/ sehingga masak)
โ Blendkan
Telur, gula, butter, esen, lemon dan lemon zest
โ Ayak tepung dan masukkan adunan yg telah di blend tadi
โ Kemudian masukkan pisang, choc rice, choc chip dan walnut
โ Masukkan ke dalam bekas yg di sapu dengan butter dan bakar
๐Panaskan oven 170ยฐ
๐Masak selama 60 mins
(160ยฐ utk 30 min, reduce suhu 150ยฐ utk 20 min/ sehingga masak)