Bahan-bahannya:
- Santan secukupnya
- Serbuk perasa - Secukup rasa maggie
- Garam secukupnya
Bahan untuk dikisar:
- Lada merah
- Bawang merah
- Bawang putih
- Kunyit
- Udang kering
- Serai
- lengkuas
- Ketumbar - disangai terlebih dahulu
- Jintan manis/kasar - disangai terlebih dahulu
Bahan untuk diketuk:
- Serai
- Lengkuas
Sayur-sayuran
- Kacang panjang/ kacang boncis - dipotong serong
- Karot - dipotong memanjang
- Terung - dipotong bulat dan dibelah 2 atau 4
- Tempe- dipotong kecil dan digoreng
- Tahu - dopotong kecil dan digoreng
- Daun kunyit
Cara-cara memasaknya:
- Panas kan minyak di dalam periuk. Setelah panas, tumiskan bahan yg telah dikisar hingga naik wangi dan garing
- Masukkan santan, serbuk perasa, garam dan semua sayuran dan kacau sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
Resepi kredit kepada Puan Zarina Othman