Bahan-bahannya:

  • Kacang kuda - direndam dan di rebus sehingga lembut
  • Daun kari
  • Pes lada kering - dikisar
  • Bawang merah - dikisar
  • Bawang putih - dikisar
  • Ikan bilis - lagi banyak lagi sedap - dikisar
  • Jintan kasar - dikisar
  • Biji sawi
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit lada kering di potong serong
  • Serbuk kari daging secukupnya
  • Perasa - saya guna jenama hilal
  • Garam secukupnya
  • Gula - lebihkan sedikit untuk imbangkan rasa pedas

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak, setelah panas masukkan daun kari, lada kering dan biji sawi, kacau sebentar
  2. Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga garing dan masukkan rempah kari, tumis lagi sehingga rempah garing.  Setelah garing masukkan sedikit air dan tumis lagi sehingga garing dan pecah minyak. (ulang proses sebanyak 2-3 kali)
  3. Masukkan perasa, garam dan gulu secukupnya
  4. Akhir sekali masukkan kacang kuda yang telah direbus dan kacau/masak sehingga tumisan sedikir kering.  Siap alhamdulillah.  Biarkan sejuk baru dihidangkan, rempahnya akan lebih meresap ke dalam kacang kuda tadi