PISANG KARAMEL DAN SOS KASTARD

 


Bahan-bahannya:

  • Pisang
  • Butter
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 tin susu pekat (ikut kemanisan yg kita nak)
  • Secubit garam
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil perasa vanila
  • Buah ceri meah dan hijau
  • Kismis hitam

Cara-cara memasak:

  1. Panas kan butter dan goreng/bakar pisang sehingga keperangan.  Taburkan sedikit garam di atas pisang (seperti di video di atas)
  2. Untuk kuah: Bancuhkan tepung kastard bersama sedikit air, danketepikan
  3. Masukkan susu, air, susu pekat, vanila, secubit garam dan telur kuning.  Kacau rata kesemua bahan dan dimasak di atas api, kacau sehingga mendidih
  4. Setelah mendidih masukkan bancuhan tepung kastard tadi dan kacau sehingga kuah memekat.  
  5. Setelah pekat masukkan 1-2 sudu besar butter dan kacau seketika.  Selesai
  6. Untuk hidangan:  Letakkan pisang dan tuangkan kuah/ sos kastard secukupnya setelah itu tabutkan kismis dan buah ceri