Bread Pudding/ Puding Roti

Bread pudding ni sesuai sgt di hidangkan untuk minum ptg atau at any occasion for dessert menu....dan ianya di makan berasama sos/kuah sama seperti kuah Pudding Berkuah

Bahan-bahannya
  • 1 bantal roti
  • 8 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukatan dari tin susu cair tadi)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis (kalau tak suka tak perlu letak) 
Cara-cara membuatnya
  1. Pukulkan telur (tak perlu hingga kembang)
  2. Masukkan gula, susu cair dan air, kacaukan hingga gula larut
  3. Masukkan 1 sudu esen vanila.
  4. Potong roti kecil2 seperti didalam gambar dan susun ke dalam mangkuk, setelah itu masukkan bahan yang dipukul tadi ke dalam mangkuk roti, biarkan ia kembang dan biarkan selama 10 min.  Tabur kan kismis dan serbuk kayu manis.
  5. Setelah 10 min masukkan ke dalam kukus yang telah dipanaskan sebelumnya. Kukus lebih kurang 20 min atau sehingga masak.
  6. Setelah masak di keluarkan dari kukus dan sedia untuk dimakan.  Lagi sedap kalau kuahnya disimpan didalam peti sejuk.  Untuk kuahnya sila klik disini Pudding Berkuah
Tips:
Pudding roti ni tak boleh di potong-potong, terus di ambil menggunakan sudu atau senduk dan masukkan ke dalam mangkuk kecil dan tuangkan kuahnya