Gulai Ikan Tongkol |
Resepi Gulai Ikan Tongkol ini, bolehlah dimakan bersama Nasi Dagang
Bahan-bahannya:-- 5 keping ikan tongkol
- 3 sudu besar rempah kari ikan(saya gunakan rempah kari BABAS)- dibancuhkan dengan sedikit air
- Daun Kari
- 2 biji lada merah - dibelah dua
- 2 biji lada hijau - dibelah dua
- 5 biji cili padi - tidak dibuang tangkai
- 1/2 kotak santan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Perasa Maggie 'cukup rasa'
- 2 keping asam keping
- 2 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 5 biji lada hijau
- 1 inci lengkuas
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu kecil jintan halus/ manis
- 1 inci kunyit
- 2 inci kayu manis
- Tumis bahan yang dihiris hingga kekuningan dan masukkan bahan yang dikisar, rempah kari ikan, asam keping, daun kari dan tumis sehingga garing.
- Setelah garing, masukkan santan dan ikan, jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga kuah mendidih.
- Setelah kuah mendidih, kecilkan api, masukkan lada merah, lada hijau, cili pada, garam, gula, perasa maggie dan biarkan lagi sehingga ikan cukup masak. Setelah masak bolehlah dihidangkan.