Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol
Resepi Gulai Ikan Tongkol ini, bolehlah dimakan bersama Nasi Dagang 
Bahan-bahannya:-
  • 5 keping ikan tongkol 
  • 3 sudu besar rempah kari ikan(saya gunakan rempah kari BABAS)- dibancuhkan dengan sedikit air
  • Daun Kari
  • 2 biji lada merah - dibelah dua
  • 2 biji lada hijau - dibelah dua
  • 5 biji cili padi - tidak dibuang tangkai
  • 1/2 kotak santan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Perasa Maggie 'cukup rasa'
  • 2 keping asam keping
Bahan-bahan untuk dihiris:-
  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan untuk dikisar:-
  • 5 biji lada hijau
  • 1 inci lengkuas
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan halus/ manis
  • 1 inci kunyit 
  • 2 inci kayu manis
Cara-cara memasak:-
  1. Tumis bahan yang dihiris hingga kekuningan dan masukkan bahan yang dikisar, rempah kari ikan, asam keping, daun kari dan tumis sehingga garing.
  2. Setelah garing, masukkan santan dan ikan, jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga kuah mendidih.
  3. Setelah kuah mendidih, kecilkan api, masukkan lada merah, lada hijau, cili pada, garam, gula, perasa maggie dan biarkan lagi sehingga ikan cukup masak.  Setelah masak bolehlah dihidangkan.