Nasi Dagang

Nasi Dagang
Resepi nasi dagang ini boleh digandingkan dengan lauk Gulai Ikan Tongkol.
Bahan-bahannya:-
  • 5 cawan beras nasi dagang - dicuci dan direndam 1-2 jam
  • 2 kotak santan
  • 2 biji bawang merah - dihirs
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 batang serai - dititik
  • 2 sudu kecil halba
  • Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:- (3 kali kukus)
  1. Toskan beras yang direndam dan dikukus sehingga nasi 1/2 masak.  Setelah itu keluarkan dan masukkan kedalam mangkuk besar/ besen dan campurkan 5 cawan air (air + 1 1/2 kotak santan)biarkan sehingga santan menyerap pada beras dan kukus lagi selama 10 min. (kalau ada lebihan santan yang tidak meresap, jangan dibuang, simpan untuk step seterusnya untuk dicampurkan dengan lebihan santan)
  2. Setelah 10 minit, keluarkan dari kukus dan masukkan lagi kedalam mangkuk besar/ besen dan campurkan dengan serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam, halba dan santan yang selebihnya, biarkan seketika untuk santan menyerap pada beras/nasi.  Kukus lagi 10 minit sehingga nasi masak.