Sunday, January 8, 2012

Nasi Goreng Cina

Nasi Goreng Cina
Resepi yang mudah, cepat dan boleh digandingkan dengan bermacam-macam lauk...
Bahan-bahannya:
  • 2 cawan nasi - lebih sedap jika nasi tersebut disejukkan dahulu atau dimasukkan kedalam peti sejuk semalaman.
  • 2 biji bawang merah - dihiris bulat
  • 2 biji lada merah - dihiris serong
  • 2 biji lada merah - dihiris serong
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 1 cawan sayur campur
  • 2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu Perasa Maggie Cukup Rasa
  • Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:-
  1. Tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan masukkan bawang merah, lada merah, lada hijau, sayur campur dan lada sulah.  Tumis hingga bahan garing.
  2. Masukkan sos tiram, serbuk perasa dan garam.  Gaul rata dan masukkan nasi, gaul hingga rata dan cukup rasa.  Bolehlah dimakan begitu saje atau dengan sambal tumis udang pun sedapp...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.