Puding Roti Berkuah Durian

  Resepi untuk Puding Berkuah Durian
Bahan-bahan Puding Roti:-
  • 1 bantal roti
  • 8 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukatan dari tin susu cair tadi)
  • 2 s/b cawan gula
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sk garam
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis (kalau tak suka tak perlu letak)
Cara-cara membuatnya:-
  1. Pukulkan telur (tak perlu hingga kembang)
  2. Masukkan gula, susu cair dan air, kacaukan hingga gula larut
  3. Masukkan 1 sudu esen vanila.
  4. Potong roti kecil2 seperti didalam gambar dan susun ke dalam mangkuk, setelah itu masukkan bahan yang dipukul tadi ke dalam mangkuk roti, biarkan ia kembang dan biarkan selama 10 min. Tabur kan kismis dan serbuk kayu manis.
  5. Setelah 10 min masukkan ke dalam kukus yang telah dipanaskan sebelumnya. Kukus lebih kurang 20 min atau sehingga masak.
  6. Setelah masak di keluarkan dari kukus dan sedia untuk dimakan. Lagi sedap kalau kuahnya disimpan didalam peti sejuk.
Tips:
Pudding roti ni tak boleh di potong-potong, terus di ambil menggunakan sudu atau senduk dan masukkan ke dalam mangkuk kecil dan tuangkan kuahnya.

Bahan Untuk Kuahnya:-
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (gunakan tin susu cair tadi)
  • 1 tin susu pekat (masukkan 1/2 tin dahulu dan rasa kerana durian sudah cukup manis)
  • 1/2 s/k garam
  • 1 cawan durian (dibuang biji)
  • 1 s/k esen vanila
Cara-cara membuatnya:-
  1. Campurkan semua bahan kedalam periuk dan kacau sehinga sebati dan letakkan diatas api yang sederhana, masak sehingga kuah pekat.
  2. Setelah siap bairkan pada sejuk dan simpan kedalam peti sejuk, enak dihidangkan sejuk bersama puding roti....